CRACK THE CODE AND WORKSHOP IOT BY MCMC-UUM MAKERSPACE LAB

newsCTC

Oleh : Dr. Nur Suhaili Binti Mansor
Gambar oleh : SOC

SOC: Pada 26 Mei 2024, SOC (School of Computing) telah menganjurkan acara yang menarik iaitu "Crack the Code & Workshop IoT by MCMC-UUM MakerSpace Lab" yang menyaksikan kehadiran pelajar-pelajar dari Kolej Komuniti Bandar Darulaman, Akademi Bina Malaysia dan Pusat Asasi UUM. Program ini bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar dalam bidang pengaturcaraan dan Internet of Things (IoT). Acara dimulakan dengan bengkel "Crack the Code" di mana para pelajar diberi pendedahan tentang asas-asas pengaturcaraan dan penyelesaian masalah kod. Aktiviti ini menguji keupayaan pelajar untuk menganalisis dan menyelesaikan pelbagai cabaran pengaturcaraan dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Pada sebelah petang, Bengkel IoT oleh MCMC-UUM MakerSpace Lab diadakan. Dalam bengkel ini, pelajar diperkenalkan kepada konsep dan aplikasi IoT. Mereka diajar cara untuk menggunakan peranti IoT, menghubungkannya dengan rangkaian, dan memprogramkan peranti tersebut untuk berinteraksi antara satu sama lain. Sesi praktikal membolehkan pelajar mengaplikasikan ilmu yang dipelajari secara langsung dengan bantuan fasilitator yang berpengalaman. Seorang pensyarah dari Kolej Komuniti Bandar Darulaman, menyatakan kegembiraannya terhadap program ini.

“Aktiviti seperti ini sangat bermanfaat untuk pelajar kami. Mereka bukan sahaja belajar perkara baru tetapi juga mendapat pengalaman praktikal yang berharga. Saya berharap lebih banyak program seperti ini dapat diadakan pada masa hadapan.” Timbalan Dekan Penyelidikan dan Inovasi SOC, PM Dr. Husniza Husni dalam ucapan penutupnya berharap agar program ini menjadi titik tolak kepada kerjasama yang lebih erat antara UUM dan institusi pendidikan yang lain dalam bidang teknologi. “Saya berharap agar bengkel dan aktiviti seperti ini dapat memupuk minat pelajar dalam bidang pengaturcaraan dan IoT, sekaligus melahirkan generasi yang berkemahiran tinggi dan bersedia menghadapi cabaran dunia teknologi yang sentiasa berubah.”

Program ini diakhiri dengan penyampaian sijil penyertaan kepada semua pelajar yang mengambil bahagian sebagai tanda penghargaan atas usaha dan komitmen mereka. Secara keseluruhannya, "Crack the Code & Workshop IoT by MCMC-UUM MakerSpace Lab" telah berjaya mencapai matlamatnya dalam memperkasa pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang relevan dalam bidang teknologi, serta memupuk minat mereka untuk terus meneroka dan belajar dalam bidang ini.