About Ambrosia

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. All content images are licensed from tookapic.com.

Note: Ambrosia is built on the latest version of Gantry Framework, version 5.

 • Welcome to Official Web Site of SOC

  Welcome to Official Web Site of SOC

  School of Computing, College of Arts and Sciences Universiti Utara Malaysia
 • Working Together for the Excellence of School, Student and Staff

  Working Together for the Excellence of School, Student and Staff

 • Office Hour : Sunday - Wednesday : 8.00am - 5.00pm  Thursday : 8.00am - 3.30pm

  Office Hour : Sunday - Wednesday : 8.00am - 5.00pm Thursday : 8.00am - 3.30pm

  Lunch Hour : [ 1.00pm - 2.00pm ] CLOSED : [ Friday , Saturday and Public Holiday ]
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • School Events
 • COE Research Labs
 • SOC Tubes
 • Photos
 • Collaboration
International Conference on Computing & Informatics 2019
ICOCI 2019
INNOVATIVE RESEARCH, INVENTION AND APPLICATION EXHIBITION 2019
I-RIA 2019
The 9th Knowledge Management International Conference 2018
KMICe 2018
Institute for Advanced and Smart Digital Opportunities (IASDO
IASDO Institute for Advanced and Smart Digital Opportunities
SOC Corporate Video
I-Ria 2019
SOC Video Corporate
ICT4T 2018 - FAKULTAS TEKNIK UNPAS
Program Sarjana Bidang Keselamatan Siber
UTM CYBER FORENSICS CHALLENGE 2017
MYIGF 2017
PYTHON WORKSHOP

01 microsoft logo 1024x238 02 MDeC logo     03 cybersecurity logo 04 logo tm 05 isoc 06 PIKOM HugeLogo 01  08 kedah logo 09 Melaka Emblem Logo07 logo MADICT 10 logo umsblack text png 11 walailak uni 16 UOA LR RGB 12 Logo unikom baru 13 Telkom Uni 14 rangsit uni 15 NationalUniversityofSingapore 16 AUT 17 160310100644atlantis

iria semarak small

UUM ONLINE: Sejak mula dianjurkan pada 2015, Pameran Innovative Research, Invention and Application (I-RIA) terus mendapat sambutan bukan sahaja di peringkat nasional, malah antarabangsa dengan peningkatan jumlah penyertaan pada tahun ini.

Penolong Naib Canselor, UUM CAS, Prof. Dr. Huda Ibrahim berkata, tahun ini I-RIA mencatatkan jumlah penyertaan sebanyak 228 melibatkan universiti/politeknik/kolej (167), sekolah rendah dan menengah (56), agensi/syarikat swasta (3) dari seluruh Malaysia serta dua penyertaan dari luar negara (Indonesia).

Menurutnya, I-RIA sudah lama bermula di Pusat Pengajian Pengkomputeran (SOC) sebagai medan untuk menghargai dan mengiktiraf projek dan hasil inovasi pelajar serta pensyarah di pusat pengajian tersebut sebelum dibuka kepada penyertaan seluruh Malaysia pada 2015.

Katanya, pameran itu juga memberi peluang kepada peserta untuk membangunkan prototaip dan berkongsi inovasi mereka bukan sahaja dalam kalangan pelajar universiti atau sekolah, malah pihak industri yang turut mengambil bahagian dalam pameran itu.

"I-RIA menjadi wadah bagi menyemarakkan agenda negara dalam trend teknologi terkini, seiring dengan perkembangan Revolusi Perindustrian Keempat (IR4.0).

"Pameran ini juga menjadi platform kepada pencipta kecil untuk bertemu dengan pihak industri dan swasta supaya hasil inovasi mereka dapat diketengahkan ke peringkat lebih tinggi lagi," katanya pada Majlis Perasmian I-RIA di Dewan Mu'adzam Shah, pagi tadi.

Prof. Dr. Huda berkata, I-RIA juga menjadi serampang dua mata untuk meningkatkan inovasi supaya negara dapat melahirkan pencipta yang bukan sahaja untuk pasaran tempatan, malah luar negara juga.

Bertemakan 'Nurturing Creativity, Humanizing Technology', I-RIA telah dirasmikan Naib Presiden Pembangunan Pasaran dan Industri, CREST, Chin Fung Wei yang turut menyampaikan ucaptama bertajuk ‘Innovation in Malaysia: From University to Startup’.

Objektif penganjuran I-RIA adalah sebagai medan perkongsian ilmu dan maklum balas tentang hasil atau produk penyelidikan dan pembangunan yang telah dijalankan, platform untuk peserta mempamer dan mempertandingkan produk mereka serta membina jaringan dalam kalangan peserta dam merapatkan hubungan di antara sekolah, IPT dan industri/agensi kerajaan.

I-RIA turut disertai oleh SME Corp, Post Digicert Sdn. Bhd., Prosteam Innovation and Academy dan Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) sebagai pempamer.

Selain daripada pameran dan pertandingan, pameran selama dua hari itu turut terdapat sesi ceramah atau ‘Sesi Teh Tarik’ yang menampilkan Pengarah Jabatan Jabatan Gaya Hidup dan Masyarakat Digital, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), John Tay; Naib Presiden Kanan, Industry 4.0, MTDC, Idjarmizuan Ibrahim dan Ketua Teknologi Dan Penyelesaian, POS Digicert Sdn Bhd, Mohd Saiful Abdul Wahab.

Perasmian penutup dan penyampaian hadiah I-RIA 2019 akan disempurnakan Pengarah Jabatan Hal Ehwal Pelajar, Dr. Massudi Mahmuddin pada esok petang.

08
Jul2019

MAJLIS SAMBUTAN AIDILFITRI 2019 SOC

MAJLIS SAMBUTAN AIDILFITRI 2019 SOC

SOC ONLINE: Setelah sebulan mengerjakan ibadah puasa, seluruh umat Islam menyambut Aidilfitri dengan penuh kegembiraan pada 01 Syawal 2019. Pusat Pengajian Pengkomputeran juga tidak ketinggalan meraikan sambutan Aidilfitri bersama seluruh...

07
Jul2019

STORYTELLING TECHNIQUES IN TEACHING & LEARNING FOR HIGHER EDUCATION

STORYTELLING TECHNIQUES IN TEACHING & LEARNING FOR HIGHER EDUCATION

STORYTELLING TECHNIQUES IN TEACHING & LEARNING FOR HIGHER EDUCATIONoleh Puan Samsul Khamariah binti Hamzah (UmmiSHAM)   Satu majlis perkongsian ilmu bertajuk "Storytelling Techniques in Teaching & Learning for Higher Education...

10
Jun2019

SEKALUNG TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA KAKITANGAN AKADEMIK SOC

SEKALUNG TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA KAKITANGAN AKADEMIK SOC

  Sekalung tahniah diucapkan kepada kakitangan akademik SOC, Dr. Mohd Khairudin Bin Kasiran dan Dr. Husniza Bt Husni, kerana telah menerima watikah kenaikan pangkat ke Profesor Madya (DS54) yang disampaikan...

10
Jun2019

ALUMNI TALK SERIES

ALUMNI TALK SERIES

The aim of the Alumni Talk Series held on 3 March 2019, 17 Mac 2019, 15 April 2019, 21 April 2019 and 13 May 2019 was to enlighten School of...

10
Jun2019

ENGAGEMENT SESSION

ENGAGEMENT SESSION

    Sintok, 9 May 2019 – For the first time this year, Internationalization Committee - School of Computing (SOC) organized an engagement session to bridge the communication between Postgraduate...

16
Mei2019

BUBUR LAMBUK ISTIMEWA SOC MENJADI PILIHAN

BUBUR LAMBUK ISTIMEWA SOC MENJADI PILIHAN

SOC ONLINE: Sempena bulan Ramadan yang mulia ini, Kelab Kebajikan Pusat Pengajian Pengkomputeran telah mengadakan gotong royong memasak bubur lambuk . Ramuan istimewa dari ‘Chef FB’ ini telah berjaya disediakan...

02
Mei2019

I-RIA Wadah Semarak Agenda Negara Dalam Trend Teknologi Terkini

 I-RIA Wadah Semarak Agenda Negara Dalam Trend Teknologi Terkini

UUM ONLINE: Sejak mula dianjurkan pada 2015, Pameran Innovative Research, Invention and Application (I-RIA) terus mendapat sambutan bukan sahaja di peringkat nasional, malah antarabangsa dengan peningkatan jumlah penyertaan pada tahun...

Guideline Info

International Student  prospect student2  Current Student   Visit