About Ambrosia

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. All content images are licensed from tookapic.com.

Note: Ambrosia is built on the latest version of Gantry Framework, version 5.

 • Welcome to Official Web Site of SOC

  Welcome to Official Web Site of SOC

  School of Computing, College of Arts and Sciences Universiti Utara Malaysia
 • Working Together for the Excellence of School, Student and Staff

  Working Together for the Excellence of School, Student and Staff

 • Office Hour : Sunday - Wednesday : 8.00am - 5.00pm  Thursday : 8.00am - 3.30pm

  Office Hour : Sunday - Wednesday : 8.00am - 5.00pm Thursday : 8.00am - 3.30pm

  Lunch Hour : [ 1.00pm - 2.00pm ] CLOSED : [ Friday , Saturday and Public Holiday ]
 • 1
 • 2
 • 3
 • School Events
 • SOC Tubes
 • Photos
 • SCOE
 • Collaboration
International Conference on Computing & Informatics 2019
ICOCI 2019
INNOVATIVE RESEARCH, INVENTION AND APPLICATION EXHIBITION 2019
I-RIA 2019
The 9th Knowledge Management International Conference 2018
KMICe 2018
SOC Video Corporate
SOC Corporate Video 2017
ICT4T 2018 - FAKULTAS TEKNIK UNPAS - A3 Episode 8 Oktober 2018
UUM Tawar Program Sarjana Bidang Keselamatan Siber
I-Ria 2016
UTM CYBER FORENSICS CHALLENGE 2017
MYIGF 2017
PYTHON WORKSHOP

01 microsoft logo 1024x238 02 MDeC logo     03 cybersecurity logo 04 logo tm 05 isoc 06 PIKOM HugeLogo 01  08 kedah logo 09 Melaka Emblem Logo07 logo MADICT 10 logo umsblack text png 11 walailak uni 16 UOA LR RGB 12 Logo unikom baru 13 Telkom Uni 14 rangsit uni 15 NationalUniversityofSingapore 16 AUT 17 160310100644atlantis

iria semarak small

UUM ONLINE: Sejak mula dianjurkan pada 2015, Pameran Innovative Research, Invention and Application (I-RIA) terus mendapat sambutan bukan sahaja di peringkat nasional, malah antarabangsa dengan peningkatan jumlah penyertaan pada tahun ini.

Penolong Naib Canselor, UUM CAS, Prof. Dr. Huda Ibrahim berkata, tahun ini I-RIA mencatatkan jumlah penyertaan sebanyak 228 melibatkan universiti/politeknik/kolej (167), sekolah rendah dan menengah (56), agensi/syarikat swasta (3) dari seluruh Malaysia serta dua penyertaan dari luar negara (Indonesia).

Menurutnya, I-RIA sudah lama bermula di Pusat Pengajian Pengkomputeran (SOC) sebagai medan untuk menghargai dan mengiktiraf projek dan hasil inovasi pelajar serta pensyarah di pusat pengajian tersebut sebelum dibuka kepada penyertaan seluruh Malaysia pada 2015.

Katanya, pameran itu juga memberi peluang kepada peserta untuk membangunkan prototaip dan berkongsi inovasi mereka bukan sahaja dalam kalangan pelajar universiti atau sekolah, malah pihak industri yang turut mengambil bahagian dalam pameran itu.

"I-RIA menjadi wadah bagi menyemarakkan agenda negara dalam trend teknologi terkini, seiring dengan perkembangan Revolusi Perindustrian Keempat (IR4.0).

"Pameran ini juga menjadi platform kepada pencipta kecil untuk bertemu dengan pihak industri dan swasta supaya hasil inovasi mereka dapat diketengahkan ke peringkat lebih tinggi lagi," katanya pada Majlis Perasmian I-RIA di Dewan Mu'adzam Shah, pagi tadi.

Prof. Dr. Huda berkata, I-RIA juga menjadi serampang dua mata untuk meningkatkan inovasi supaya negara dapat melahirkan pencipta yang bukan sahaja untuk pasaran tempatan, malah luar negara juga.

Bertemakan 'Nurturing Creativity, Humanizing Technology', I-RIA telah dirasmikan Naib Presiden Pembangunan Pasaran dan Industri, CREST, Chin Fung Wei yang turut menyampaikan ucaptama bertajuk ‘Innovation in Malaysia: From University to Startup’.

Objektif penganjuran I-RIA adalah sebagai medan perkongsian ilmu dan maklum balas tentang hasil atau produk penyelidikan dan pembangunan yang telah dijalankan, platform untuk peserta mempamer dan mempertandingkan produk mereka serta membina jaringan dalam kalangan peserta dam merapatkan hubungan di antara sekolah, IPT dan industri/agensi kerajaan.

I-RIA turut disertai oleh SME Corp, Post Digicert Sdn. Bhd., Prosteam Innovation and Academy dan Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) sebagai pempamer.

Selain daripada pameran dan pertandingan, pameran selama dua hari itu turut terdapat sesi ceramah atau ‘Sesi Teh Tarik’ yang menampilkan Pengarah Jabatan Jabatan Gaya Hidup dan Masyarakat Digital, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), John Tay; Naib Presiden Kanan, Industry 4.0, MTDC, Idjarmizuan Ibrahim dan Ketua Teknologi Dan Penyelesaian, POS Digicert Sdn Bhd, Mohd Saiful Abdul Wahab.

Perasmian penutup dan penyampaian hadiah I-RIA 2019 akan disempurnakan Pengarah Jabatan Hal Ehwal Pelajar, Dr. Massudi Mahmuddin pada esok petang.

16
Mei2019

BUBUR LAMBUK ISTIMEWA SOC MENJADI PILIHAN

BUBUR LAMBUK ISTIMEWA SOC MENJADI PILIHAN

SOC ONLINE: Sempena bulan Ramadan yang mulia ini, Kelab Kebajikan Pusat Pengajian Pengkomputeran telah mengadakan gotong royong memasak bubur lambuk . Ramuan istimewa dari ‘Chef FB’ ini telah berjaya disediakan...

02
Mei2019

I-RIA Wadah Semarak Agenda Negara Dalam Trend Teknologi Terkini

 I-RIA Wadah Semarak Agenda Negara Dalam Trend Teknologi Terkini

UUM ONLINE: Sejak mula dianjurkan pada 2015, Pameran Innovative Research, Invention and Application (I-RIA) terus mendapat sambutan bukan sahaja di peringkat nasional, malah antarabangsa dengan peningkatan jumlah penyertaan pada tahun...

02
Mei2019

UUM Rangkul 12 Emas I-RIA 2019

UUM Rangkul 12 Emas I-RIA 2019

  UUM ONLINE: Universiti Utara Malaysia (UUM) berjaya merangkul 12 pingat emas pada Pameran Innovative Research, Invention and Application (I-RIA) 2019 yang berlangsung selama dua hari di Dewan Mu'adzam Shah...

02
Mei2019

MAJLIS ANUGERAH SIJIL DEKAN SOC BAGI SEMESTER A181

MAJLIS ANUGERAH SIJIL DEKAN SOC BAGI SEMESTER A181

  SOC ONLINE: Pusat Pengajian Pengkomputeran (SOC) telah mengadakan majlis Anugerah Sijil Dekan kepada 156 orang pelajar yang cemerlang bagi semester pertama Sesi 2018/2019 (A181) pada 24 April 2019. Majlis...

10
Apr2019

SOC MANTAPKAN LAGI PERANCANGAN STRATEGIK UNTUK PRESTASI YANG LEBIH CEMERLANG

SOC MANTAPKAN LAGI PERANCANGAN STRATEGIK UNTUK PRESTASI YANG LEBIH CEMERLANG

  SOC ONLINE: Pusat Pengajian Pengkomputeran (SOC) telah memperkemaskan semula pelan tindakan strategik PP susulan semakan semula KPI  Universiti baru-baru ini.  Beberapa  pelan tindakan yang dikenalpasti berpeluang untuk mencapai KPI...

09
Apr2019

SESI PERKONGSIAN PENGALAMAN ALUMNI SOC

SESI PERKONGSIAN PENGALAMAN ALUMNI SOC

  SOC ONLINE: Satu sesi kuliah bertajuk Personal Development & Career Path in ICT telah dianjurkan oleh Pusat Pengajian Pengkomputeran (SOC) pada 17 Mac 2019 (Ahad) yang lepas di Dewan...

09
Apr2019

SOC BERI PENDEDAHAN PENYELIDIKAN KEPADA PELAJAR UNIVERSITAS MUHAMMADIYAH YOGYAKA...

SOC BERI PENDEDAHAN PENYELIDIKAN KEPADA PELAJAR UNIVERSITAS MUHAMMADIYAH YOGYAKARTA

SOC ONLINE: Empat pelajar dari Jabatan Teknik Informatika, Universitas Muhammadiyah Yogyakarta (UMY), Indonesia telah mengikuti program mobiliti selama sebulan di SOC bermula 2 hingga 28 Mac 2019 yang lalu. Empat...

Guideline Info

International Student  prospect student2  Current Student   Visit