About Ambrosia

All demo content is for sample purposes only, intended to represent a live site. All content images are licensed from tookapic.com.

Note: Ambrosia is built on the latest version of Gantry Framework, version 5.

 • Welcome to Official Web Site of SOC

  Welcome to Official Web Site of SOC

  School of Computing, College of Arts and Sciences Universiti Utara Malaysia
 • Working Together for the Excellence of School, Student and Staff

  Working Together for the Excellence of School, Student and Staff

 • Office Hour : Sunday - Wednesday : 8.00am - 5.00pm  Thursday : 8.00am - 3.30pm

  Office Hour : Sunday - Wednesday : 8.00am - 5.00pm Thursday : 8.00am - 3.30pm

  Lunch Hour : [ 1.00pm - 2.00pm ] CLOSED : [ Friday , Saturday and Public Holiday ]
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • School Events
 • COE Research Labs
 • SOC Tubes
 • Photos
 • Collaboration
International Conference on Computing & Informatics 2019
ICOCI 2019
INNOVATIVE RESEARCH, INVENTION AND APPLICATION EXHIBITION 2019
I-RIA 2019
The 9th Knowledge Management International Conference 2018
KMICe 2018
Institute for Advanced and Smart Digital Opportunities (IASDO
IASDO Institute for Advanced and Smart Digital Opportunities
SOC Corporate Video
I-Ria 2019
SOC Video Corporate
ICT4T 2018 - FAKULTAS TEKNIK UNPAS
Program Sarjana Bidang Keselamatan Siber
UTM CYBER FORENSICS CHALLENGE 2017
MYIGF 2017
PYTHON WORKSHOP

01 microsoft logo 1024x238 02 MDeC logo     03 cybersecurity logo 04 logo tm 05 isoc 06 PIKOM HugeLogo 01  08 kedah logo 09 Melaka Emblem Logo07 logo MADICT 10 logo umsblack text png 11 walailak uni 16 UOA LR RGB 12 Logo unikom baru 13 Telkom Uni 14 rangsit uni 15 NationalUniversityofSingapore 16 AUT 17 160310100644atlantis

 iria anugerah emas png lagi 02052019

UUM ONLINE: Universiti Utara Malaysia (UUM) berjaya merangkul 12 pingat emas pada Pameran Innovative Research, Invention and Application (I-RIA) 2019 yang berlangsung selama dua hari di Dewan Mu'adzam Shah baru-baru ini.

Selain merangkul pingat emas, UUM turut menerima 17 pingat perak dan 32 pingat gangsa menerusi pelbagai projek inovasi penyelidik dan juga pelajar universiti ini.

I-RIA 2019 menerima penyertaan sebanyak 228 melibatkan universiti/politeknik/kolej (167), sekolah rendah dan menengah (56), agensi/syarikat swasta (3) dari seluruh Malaysia serta dua penyertaan dari luar negara (Indonesia).

Daripada jumlah tersebut, UUM telah menghantar 75 projek untuk dipertandingkan dalam pameran selama dua hari itu.

Pemenang pingat emas, Dr. Muhammad Muhaizam Musa dari Pusat Pengajian Ekonomi, Kewangan dan Perbankan (SEFB) berkata, kejayaan itu mendorongnya untuk membawa hasil inovasi tersebut ke peringkat lebih tinggi lagi dengan menyertai pertandingan di peringkat antarabangsa menjelang 2020.

Menurutnya, beliau menggunakan Microsoft Teams dan Microsoft Onenote ketika di dalam kelas pada semester ini dan menggunakan aktiviti pelajar dalam kedua-dua aplikasi termasuk Flipgrid untuk mendengar refleksi mereka tentang bagaimana mereka belajar.

Beliau memenangi pingat emas bagi projek 21st Century Learning - My Student Collaborate and Reflect.

“Aplikasi ini merupakan satu interaktif yang menarik dengan menggunakan Microsoft dan semua aplikasi yang saya guna ini boleh digunakan oleh semua pensyarah UUM melalui akses Office 365,” katanya.

Pingat emas bagi kategori Institusi Pengajian Tinggi (IPT) turut dimenangi pasukan dari Kolej Vokasional Pasir Mas yang diketuai Zainuri Mat@Muhammad dengan projrak IP Calculator Ver 2.0.

Menurutnya, kelebihan Protokol Internet (IP) Calculator adalah ia mudah digunakan, mesra pengguna dengan paparan interaktif, mudah difahami dengan paparan visual Sub Networking bagi IP Address berserta Network dan Broadcast IP.

"IP Calculator adalah aplikasi untuk mengira IP Address secara mudah yang memberikan pengguna satu kaedah cepat dna interaktif untuk mengira subnet dan host tersedia.

"Aplikasi ini menjimatkan masa pengiraan IP Address, mengatasi masalah kesilapan, memudahkan proses  untuk mengenalpasti Network ID yang tepat dan boleh menyemak status penyambungan serta kesahihan IP," katanya.

Projek tersebut turut dibangunkan bersama pensyarah, Asniza Musa dan Nor Azliza Shariff dengan pelajar, Muhammad Faizi Fauzi dan Muhamad Firdaus Faisal.

Perasmian penutup I-RIA telah disempurnakan Pengarah Jabatan Hal Ehwal Pelajar, Dr. Massudi Mahmuddin, seterusnya menyampaikan hadiah kepada pemenang bersama Penolong Naib Canselor UUM CAS, Prof. Dr. Huda Ibrahim.

Turut disampaikan Anugerah Khas iaitu Anugerah Inovasi Cilik ICC, Anugerah Khas TNC P&I, Anugerah Inovasi Khas MyRIS, Anugerah Industri POS Digicert, Anugerah Khas commercedotcom dan Anugerah Institusi Produktif.

08
Jul2019

MAJLIS SAMBUTAN AIDILFITRI 2019 SOC

MAJLIS SAMBUTAN AIDILFITRI 2019 SOC

SOC ONLINE: Setelah sebulan mengerjakan ibadah puasa, seluruh umat Islam menyambut Aidilfitri dengan penuh kegembiraan pada 01 Syawal 2019. Pusat Pengajian Pengkomputeran juga tidak ketinggalan meraikan sambutan Aidilfitri bersama seluruh...

07
Jul2019

STORYTELLING TECHNIQUES IN TEACHING & LEARNING FOR HIGHER EDUCATION

STORYTELLING TECHNIQUES IN TEACHING & LEARNING FOR HIGHER EDUCATION

STORYTELLING TECHNIQUES IN TEACHING & LEARNING FOR HIGHER EDUCATIONoleh Puan Samsul Khamariah binti Hamzah (UmmiSHAM)   Satu majlis perkongsian ilmu bertajuk "Storytelling Techniques in Teaching & Learning for Higher Education...

10
Jun2019

SEKALUNG TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA KAKITANGAN AKADEMIK SOC

SEKALUNG TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA KAKITANGAN AKADEMIK SOC

  Sekalung tahniah diucapkan kepada kakitangan akademik SOC, Dr. Mohd Khairudin Bin Kasiran dan Dr. Husniza Bt Husni, kerana telah menerima watikah kenaikan pangkat ke Profesor Madya (DS54) yang disampaikan...

10
Jun2019

ALUMNI TALK SERIES

ALUMNI TALK SERIES

The aim of the Alumni Talk Series held on 3 March 2019, 17 Mac 2019, 15 April 2019, 21 April 2019 and 13 May 2019 was to enlighten School of...

10
Jun2019

ENGAGEMENT SESSION

ENGAGEMENT SESSION

    Sintok, 9 May 2019 – For the first time this year, Internationalization Committee - School of Computing (SOC) organized an engagement session to bridge the communication between Postgraduate...

16
Mei2019

BUBUR LAMBUK ISTIMEWA SOC MENJADI PILIHAN

BUBUR LAMBUK ISTIMEWA SOC MENJADI PILIHAN

SOC ONLINE: Sempena bulan Ramadan yang mulia ini, Kelab Kebajikan Pusat Pengajian Pengkomputeran telah mengadakan gotong royong memasak bubur lambuk . Ramuan istimewa dari ‘Chef FB’ ini telah berjaya disediakan...

02
Mei2019

I-RIA Wadah Semarak Agenda Negara Dalam Trend Teknologi Terkini

 I-RIA Wadah Semarak Agenda Negara Dalam Trend Teknologi Terkini

UUM ONLINE: Sejak mula dianjurkan pada 2015, Pameran Innovative Research, Invention and Application (I-RIA) terus mendapat sambutan bukan sahaja di peringkat nasional, malah antarabangsa dengan peningkatan jumlah penyertaan pada tahun...

Guideline Info

International Student  prospect student2  Current Student   Visit