Saturday 21 April 2018

“MUAFAKAT KEDAH”

29 Oktober 2017/ 08 Safar 1439H

UUM TEMPAT KETIGA DALAM CYBER FORENSICS CHALLENGE 2017

29 OKTOBER: UUM telah berjaya mendapat tempat ketiga dalam Cyber Forensics Challenge 2017 yang di adakan pada 28 Oktober 2017 di UTM Skudai, Johor.

‘Image forensic, email crime, RAM Analysis, File Recovery, Password Craker, Steganography’ adalah antara cabaran yang perlu dilakukan oleh setiap pasukan yang menyertai program ini.

Sebanyak 5 IPT yang menyertai cabaran ini selain UUM iaitu Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Teknikal Melaka Malaysia ( UTeM), Universiti Teknologi Petronas ( UTP) dan Management and Science University (MSU).

Dalam pertandingan tersebut, UTeM mendapat Johan manakala UTM pula Naib Johan. UUM yang mendapat tempat ketiga di wakili oleh Mohd. Azmir Shah Azmi, Mohd. Adlan Shah Shahjehan dan Alif Haikal Parlan dari Pusat Pengajian Pengkomputeran ( SOC).

Tahniah di ucapkan kepada pelajar yang mewakili UUM.